Online rezervacije


 
Podesite Vasu
rezervaciju

Kultura

Smještena na granici između Istoka i Zapada, Crna Gora ima fascinantnu istoriju povezanu različitim narodima i uticajima. Zemlja je obilježena gradovima i naseljima čija sjajna arhitektura odražaava svoju prošlost od vizantijskih mozaika i pravoslavnih manastira do turskih banja i venecijanskih tvrđava.

Očaravajući grad UNESCO-ve svjetske baštine Kotor je samo deset minuta udaljen od grada Luštica Bay. Okruženi zidinama Venecijanske tvrđave, pločasti krovovi srednjovjekovnog starog grada spuštaju se prema moru i čine živahan lavirint od kaldrma, ulica i trgova. Popnite se na turu od 1350 stepenica i možete se diviti gradu sa vrha tvrđave Sv. Ivana. Vrijedi posjetiti i obližnji istorijski grad Perast, ne samo kako bi se divili njegovim slikovitim Venecijanskim zgradama nego i kako biste posjetili dva mirna ostrva. Otisnite se čamcem u posjetu vještačkom ostrvu Gospi od Škrpjela ili misterioznom ostrvu Svetog Đorđa na kome se nalazi i Benediktinski manastir.

Središnja obala se proteže u dugačkim zavojima pješčanih plaža isprekidanih živahnim gradovima. Budva je ljetna tačka sa užurbanim plažama i živim gastronomskim i noćnim životom. Njen stari grad, Sv. Stefan, odraz je venecijanske ljepote i nudi tihe ulice, trgove i kafane. Ukoliko posjetite grad Bar ne propustite vidjeti i Stari Bar, razorenu vizantijsku tvrđavu, u kojoj se nalazi i 200 godina staro drvo masline. Južni brdski grad Ulcinj nudi opušteniju atmosferu sa svojim dugim, pješčanim plažama, uključujući i Veliku plažu, najdužu na Jadranu. Ako se uspijete odvojiti od plaža, drevni grad, s elegantnim minaretima džamija, pun je lijepih galerija, kafića i restorana.

Bogata kultura Crne Gore slavi se tokom čitave godine brojnim festivalima. Obližnji grad Herceg Novi domaćin je crnogorskog godišnjeg filmskog festivala i Operosa, festivala savremene klasične i operne muzike. Kotor nudi i lijepu scenu za međunarodni festival KotorArt gdje se prikazuje umetnost i održavaju predstave na javnim mjestima u gradu. Kotor je domaćin i izuzetno popularnih Bokeljskih noći sa paradama za brodove i vatrometom i Međunarodnim ljetnim karnevalom sa karnevalskim grupama širom zemlje i spektakularnim kostimima. Za ljubitelje noćnog života, Sea Dance Festival donosi elektronsku i pop muziku na budvansku plažu Jaz.

U crnogorskoj kulturi se može istinski uživati samo uz njenu nevjerovatnu hranu. Udahnite planinski vazduh, upijte prirodu i uživajte u tradicionalno pripremljenim obrocima koji su zasnovani na lokalnim svježim sastojcima. Poznata jela uključuju tradicionalnu jelo kačamak od krompira, sireve i pršut sa Njeguša, jagnjeće i morske plodove i poznatu tortu Dobrota. Ne smijete propustiti probati i lokalna renominara vina. Bijelo vino od grožđa Krtač se može pronaći samo u Srbiji i Crnoj Gori i nudi svijetlo, voćno i cvjetno vino. Probajte i Vranac, drugu autentičnu staru vrstu od koje se pravi moćno crno vino bogatog ukusa.

Reviews and Awards
Ostanite povezani


TIVAT Weather today