Posjeta Crnoj Gori

Sve putne informacije koje su vam potrebne

Crna Gora je biser Jadrana. Ima obalu od 293 km (182 milje) i graniči se sa Srbijom, Kosovom, Albanijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Crna Gora je dobro povezana, poznata je po gostoprimstvu lokalnog stanovništva i po tome što je bezbjedno i lako dostupno mjesto za putovanje.

Prevoz

  • Putovanje avionom: Hotel The Chedi Luštica Bay je lako dostupan sa tri međunarodna aerodroma koji su povezani sa svim većim evropskim gradovima. Međunarodni aerodrom Tivat udaljen je samo 15 minuta i nudi direktne letove iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Danske, Švedske, Dubaija i mnogih drugih. Mnogi gosti do nas lete i preko međunarodnog aerodroma Podgorica i međunarodnog aerodroma Ćilipi–Dubrovnik.
  • Kopneni prevoz: The Chedi Luštica Bay ima mogućnost i da organizuje luksuzni hotelski transfer na zahtjev. Postoje lokalne taksi službe, sa cijenama po brojilu, kao i nekoliko privatnih agencija za automobile i kompanija za iznajmljivanje automobila. 

Vize

Vize nijesu potrebne za putnike iz bilo koje zemlje u Evropi, Australiji, Sjevernoj Americi ili Južnoj Americi (osim Bolivije, Gvajane i Francuske Gvajane).

Identifikaciona dokumenta

Crnogorski zakon propisuje nošenje važeće legitimacije u svakom trenutku — kao što su vozačka dozvola, pasoš ili slično.

Valuta

Lokalna valuta Crne Gore je euro. Bankomati su naširoko dostupni. Lokalni prodavci ne prihvataju uvijek kreditne kartice. Nedjelja je obično slobodan dan za većinu lokalnih trgovaca.

Godišnja doba

Vrhunac ljetnje sezone u Crnoj Gori je od jula do avgusta. Mjeseci od maja do juna i od septembra do oktobra su obično mirniji, ali ipak ima puno sunca. Skijaška sezona traje od novembra do aprila svake godine.

Klima

Crna Gora u prosjeku ima 240 sunčanih dana godišnje, i karakterišu je topla ljeta sa prosječnim temperaturama od 27ºC (80°F) i hladne zime, uključujući snježne padavine na planinama. Sezona kupanja obično traje 180 dana godišnje. 

Lokalno vrijeme

Lokalno vrijeme u Crnoj Gori je UTC+1.00.

Saznajte više

Želite da saznate više? Zvanična internet stranica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore nudi mnoštvo informacija.