Visiting Montenegro

All the Travel Information You Need

Crna Gora ima fascinantnu isprepletenu istoriju koju su spojile različite nacije i uticaji. Prošarana je gradovima čija se prošlost ogleda u sjajnoj arhitekturi — od rimskih mozaika preko pravoslavnih manastira do turskih spomenika i venecijanskih tvrđava.

Gradovi:

Kotor: Očaravajući grad pod zaštitom UNESCO-ve svjetske baštine udaljen je samo dvadesetak minuta od Luštica Bay-a. Okružen zidovima venecijanske tvrđave, krovovi srednjovekovnog starog grada obloženi crijepom spuštaju se do mora pretvarajući se u živahan lavirint kaldrmisanih ulica i trgova.  

Perast: Divite se slikovitim venecijanskim zgradama i mirnim ostrvcima. Potom pođite barkom do Gospe od Škrpjela ili tajanstvenog ostrva Sveti Đorđe, na kojem se nalazi benediktinski manastir. 

Budva: Ovo popularno ljetnje stjecište vrvi od užurbanih plaža, popularnih restorana i živahnog noćnog života. Budvanski stari gradski kvart odiše venecijanskom ljepotom i nudi mirnije ulice, pjace i kafiće. 

Bar: Divan grad okružen ruševinama vizantijske tvrđave gdje se može posjetiti maslina stara 2000 godina.    

Ulcinj: Tražite ležerniju atmosferu? Duge pješčane plaže ovog mirnog primorskog grada uključuju Veliku plažu, koja se nalazi na najdužoj obali Jadranskog mora. U samom gradu postoji veliki broj sakralnih mjesta, umjetničkih galerija, kafića i restorana.

Festivali:

Filmski festival: Crnogorski filmski festival koji se održava godišnje poziva filmske stvaraoce iz cijelog svijeta da u Herceg Novom prikažu svoja djela kinematografske umjetnosti.

Operosa: Herceg Novi je takođe domaćin ovog međunarodnog festivala klasične i savremene opere.

Kotor Art Festival: Upoznajte najbolje primjere moderne umjetnosti i javne nastupe plesača, muzičara i još mnogo toga. Festival je posvećen umjetnosti, a predstave se održavaju na javnim prostorima u gradu.

Bokeljska noć: Tokom ove vesele manifestacije, u Kotoru se održava defile čamaca, vatromet i međunarodni ljetnji karneval.   

Sea Dance Festival: Igrajte cijelu noć uz vrhunsku elektronsku i pop muziku na prelijepoj budvanskoj plaži Jaz.

Kuhinja

Kulturu Crne Gore savršeno predstavlja naša izvanredna domaća kuhinja. Dok ste ovdje, ne propustite priliku da uživate u tradicionalnim jelima pripremljenim od svježih lokalnih proizvoda. Specijaliteti regiona su tradicionalno jelo od krompira kačamak, specijalni sirevi, njeguški pršut, domaća jagnjetina i plodovi mora, kao i naša čuvena „Dobrotska“ torta. Enofili će pronaći svog favorita među našim renomiranim vinima. Starinsko bijelo grožđe krstač, od kojeg se prave svijetla, voćna i cvjetna vina, raste samo u Srbiji i Crnoj Gori. Obavezno probajte vino Vranac, koji spada u bogata crna vina koja se prave od još jedne stare regionalne sorte grožđa.

Najzanimljivije znamenitosti koje treba posjetiti

Prekrasni krajolici Crne Gore uvijek daju spektakularne utiske u bilo koje doba godine. Veličanstvene planine uzdižu se iz zadivljujuće plavih voda. Primorski gradovi sunčaju svoje crvene krovove na obali. Divlje livade i maslinjaci su prepuni mirisa bilja i cvijeća. Crna Gora je zaista praznik za sva čula.

Obala: Crna Gora polaže pravo na 293 km (182 milje) obale, koja je koliko raznolika toliko i lijepa. Pođite čamcem iz marine Luštica Bay i provedite vrijeme otkrivajući prozirne vode, pješčane plaže i zaštićene uvale.

Starinska sela: Tim hotela The Chedi Luštica Bay može da organizuje jedinstvene izlete u mala, obližnja ribarska sela Rose i Žanjic, gdje još žive tradicije starog svijeta. 

Bokokotorski zaliv: Ovaj fjord je od 1979. godine pod zaštitom UNESCO-a. Prijatan kraj neizmjerne ljepote, okružen stjenovitim planinama, skrovitim plažama, očuvanim srednjovjekovnim gradovima (kao što su Kotor, Perast i Herceg Novi) i istorijskim spomenicima.

Zaliv Trašte: Čiste mirne vode ovdje su idealne za vožnju kajakom, veslanje i ronjenje. Ronjenjem se otkrivaju podvodne krečnjačke pećine, drevne arheološke ruševine i raznolik morski život.

Nacionalni parkovi: Divite se zadivljujućem pogledu sa Njegoševog mauzoleja (najvišeg mauzoleja na svijetu) u Nacionalnom parku Lovćen. Ili posjetite Nacionalni park Skadarsko jezero i provozajte se kajakom po najvećem jezeru na Balkanu, gdje vam vode poput ogledala omogućavaju da istražujete prelijepa mjesta čamcem ili pješice. Nacionalni park Durmitor u unutrašnjosti je krševit i upečatljiv region visokih planina, kanjona i glacijalnih jezera. Nacionalni park Prokletije je tako netaknut da sadrži polovinu flore i faune u Crnoj Gori. Bilo da se radi o planinarenju, biciklizmu, jahanju, raftingu ili kajaku, u ovim parkovima možete uživati u jedinstvenim avanturama.

Skijališta: Duga sezona skijanja u Crnoj Gori (oktobar-april) je idealno vrijeme za put do dva glavna skijališta: Kolašin 1450 i Žabljak, oba nude spektakularan pogled, prostrane, blage padine i obećavaju lokalno kuvano vino na kraju staze.